Skötsel Grekisk landsköldpadda

Skötsel av sköldpaddsungar / sammanfattning
Testudo hermanni Grekisk landsköldpadda

Mikroklimat
En grästorva i buren ger ungen möjlighet att gräva in sig och få skydd mot uttorkning. Vattna den så håller den sig grön i flera månader. Om den torkar och det är vinter så att den inte kan ersättas, låt den ändå vara kvar och fortsätt att vattna.

Substratet (jord/sandblandning) hålls fuktigt under värmelampan genom att man häller på vatten varje kväll. Sprayning med duschflaska torkar snabbt ut. Ytan torkar också snabbt men om man hällt på ordentligt med vatten hålls fukten kvar längre ner i substratet. 

Yttemperaturen under värmelampan bör ligga på c:a  35° C

Utevistelse
så mycket som möjligt vid varmt väder. ”Säkra” utetemperaturer  är 15 plusgrader och sol dagtid och 10 grader under natten.

Mat
Höst och Vinter: Mest torkade blad och Testudo fibre/Testudo herbs. Färsk föda 2-3 dagar/vecka. Helst vilda växter plockade utomhus eller odlat.

Vår och sommar: Färska vilda växter. Torkade växter under högsommaren.

Sköldpaddorna ska växa långsamt. Vägning regelbundet.

Tillskott
Strö Nutrobal lätt över maten 2 dagar per vecka.
Strö foderkalk över maten övriga dagar.
Sepiaskal ska alltid finnas.

Badning
Med en bra miljö där sköldpaddan kan skydda sig mot uttorkning finns inget behov av badning. ”Tvångsbadning” kan vara skadligt och förstöra tarmfloran.
Vatten ska alltid finnas i hagen, helst så att sköldpaddan kan vada. Byt dagligen.

Hibernering (dvala)
Vi rekommenderar kalldvalning, det är naturligt även för ungar men det går också bra att hoppa över.

Det är naturligt för sköldpaddor att ta en viloperiod även om de inte kalldvalas. Under vintermånaderna bör man sänka temperaturen genom att förkorta tiden för värmelampan till t ex fyra timmar och dagsljusröret till 8 timmar. Om sköldpaddan gräver ner sig, låt den vara ifred.